Könyvajánló

Szent Johanna Gimi 1-8
A  Szent Johanna Gimit akkor kezdtem el olvasni, amikor több lány kezében megláttam. Én is kivettem a könyvtárból, hátha megtetszik. Végül annyira megtetszett, hogy már a 8/2. részt is kiolvastam - elsőként a suliban.
Ez egy olyan könyv, amit napló formájában ír egy lány, akit úgy hívnak, Reni. Egy kötet egy iskolai félév történetét mondja el. (Így a 8 rész a gimi 4 évét jelenti.)
A SZJG-t azért szeretem, mert izgalmas és lányos. Olvasás közben átérzem, jót nevetek rajta, néha meg szomorkodom.

Friedrich Dorina 
__________________________________________
 
Rafael Kosik: Félix,Net és Nika
Félix megérkezik új iskolájába, a Stefan Kuszmínskibe . még az első napon két gyerek kifosztja. Az osztályába jár egy számítógépzseni, Net és egy, mint ahogy később kiderül, boszorkány: Nika. Hamar összebarátkoznak és kinevezik az iskola padlását főhadiszállásuknak. Félix apja feltaláló, Neté pedig informatikus. Az ő szerkentyűikkel hamar ‘felmodernizálják’ a padlást. A padláson később kalandos élmények érik őket: szellemekkel találkoznak, akik közül az egyik, mint utóbb kiderült Stefan Kuszmínski, a híres tudós. Félix apja a katonaságnak készít eszközöket. Mikor éppen egy repülőgépen dolgozik, rájön, hogy kell neki Kuszmínski utolsó könyve. Ez Mortonnak is kell, a híres bandavezérnek.
Nagyon ajánlom a könyvet mindenkinek aki egy izgalmas kalandra vágyik!

Somogyi Soma 4.a
 _______________________________________

A 2011-es év egyik első díjas az Év Gyermekkönyve (a Helka mellett) A Dobozváros című könyv lett. Miután a könyvtár is beszerezte, két negyedikes fiú vállalta örömmel, hogy elolvassák és ajánlót írnak.

Balázs Gergely
"Zalán, a könyv főszereplője nem szeret gépezni, ő inkább képregényeket szeret olvasni. Egy nap egy Székláb nevezetű öreg ember állít be Zalánékhoz. Zalán csak nézte, ki ez az ember. Tudta, hogy idegent nem szabad beengednie. Az öreg leült az asztalhoz, majd elkezdett a bőröndjében matatni. Ekkor értek haza Zalán szülei....
Ha a többi eseményt is szeretnétek megtudni, akkor olvassátok el a könyvet. Én ajánlom, mert jó könyv!!!"

Bártol Isti
"Nekem azért tetszett a könyv, mert teli van izgalommal. Például, amikor Zalán a sárkányháton repül Porccal, akit Székláb csinált...
Arról szól a könyv, hogy Zalán szüleit elrabolják a dobozvárosiak. Erre csak évek múlva jön rá, amikor Székláb elárulja, aki egyébként azért vitte magával, hogy a szolgája legyen. De Zalán az első adandó alkalommal megszökik. Sok kalandon és megpróbáltatáson megy keresztül, végül megszerzi a szüleit és együttes erővel porig rombolják Dobozvárost.
Közben összebarátkozik egy vízi manóval, Kolompóccal, aki nagyon el volt anyátlanodva, de Zalánnal jó barátok lettek. Végül amikor hazamennek, Kolompócot is magával viszi Zalán.
313 oldalas könyv, de én három nap alatt kiolvastam!"

__________________________________________

Dobák Csongor és Kurucz István (4. a osztályos tanulók) ajánlják:
Geronimo Stilton könyveit.

"A Stilton család érdekes és mulattató kalandjai olvashatók rövid és élvezetes könyvekben. Geronimo Stilton a főszereplő, és ő vezeti a híres Rágcsáló hírek szerkesztőségét. Legnagyobb ellensége pedig Ramussen Nelli, aki a Patkányhírmondót vezeti."

Dobák Csongor és Kurucz Isti
 Csongor és Isti a nálunk fellelhető összes Geronimo könyveket elolvasták...
__________________________________________

Bártol Luca (4. a osztályos tanuló) ajánlja:
        Ágrólszakadt Tóbiás című kalandregényt.

"A családomban mindenki olvasta ezt a fantasztikus könyvet. Az író fantáziája csodálatos. Én mind a két részt mohón olvastam!
Tóbiás másfél milliméter magas. A fa lakói között él, akik ágakon és leveleken épített otthonaikon túl nem ismernek más világot. Tóbiás amikor a szüleit keresi, menekülnie kell. Csak egy barátja van: Lilia. Lilia egy pőre (bennszülött) lány, aki anyjával a fán lakik. Kettejük titkait és kalandjait írja le Timothée de Fombelle. Nagyon ajánlom ezt a fantasztikus könyvet!"


Bártol Luca


_________________________________________

Somogyi Soma (4.a osztályos tanuló) ajánlja:
Berg Judit: Rumini című könyvét.

"A főszereplő Rumini. Tolvajnak indult volna, de talált egy egeret, aki munkát adott neki.  Kalandokkal teli élete van Rumininek a hajón. Aki még a kalózok hajójára is felmerészkedik, rabszolgává teszik,és megmenti a fabatkák szigetét, arról biztosan elképzelhető ez!"

Somogyi Soma

__________________________________________
Ezt a könyvet nemrég olvastam és nekem nagyon tetszett. A hajó építésével kezdődik, majd sajnos elég hamar elsüllyed egy kalóztámadás következtében. A könyv évszázadokon keresztül nyomon követi a hajó sorsát egészen addig, amíg fel nem hozták a felszínre, megépítették a mását. Napjainkban turisták hada lepi el.

Ez a rajz a hajóroncsot ábrázolja.

Nagy Máté rajza

A könyvajánlást és a rajzot készítette Nagy Máté, 4. b
                                                                              
Rumini barátja, Galléros Fecó, az agyafúrt matróz naplója!

Galléros Fecó, a vagány és kalandvágyó matrózfiú Datolyaparton kezdett naplót írni, nem sokkal azután, hogy a Szélkirálynőről büntetésből partra tették, és nem hajózhatott tovább.

Mi történt Galléros Fecóval Datolyaparton? Hogy került az északi Ércszigetre? Milyen kalandjai voltak eközben? Hányan törtek az életére és kikkel kötött életre szóló barátságot? Mindez kiderül a naplóból. Izgalmas kalandok, életveszélyes csetepaték, pókerpartik, kalózok, rablók, beszélő papagájok, vérszívó denevérek és rengeteg különleges alak bukkan fel Galléros Fecó feljegyzéseiben. És mellesleg az is kiderül, hogy néha a mindig vidám, mindig barátságos matrózfiúnak is vannak szomorú percei.
A napló végébe Fecó feljegyezte kedvenc fejtörőit, kártyatrükkjeit és tengerészballadáit !
A könyv a nemsokára meghirdetésre induló, ötödikeseknek szóló regényolvasóban lesz olvasnivalótok!